Actualitat dels Símptomes Negatius en Esquizofrenia

2017 edition

Gisela Mezquida

L’esquizofr√®nia √©s un trastorn freq√ľent, que ocasiona enormes costos tant a nivell econ√≤mic com assistencial. Afecta l’1% de la poblaci√≥. Es considera un dels trastorns m√©s discapacitants i assistencialment prioritari.

Els marcadors de mal pron√≤stic en aquesta malaltia estan relacionats amb la pres√®ncia i gravetat dels s√≠mptomes negatius, m√©s que amb la pres√®ncia de s√≠mptomes psic√≤tics. Els s√≠mptomes negatius reben aquest nom a causa de qu√® les conductes habituals de la poblaci√≥ general no estan presents o estan disminu√Įdes en el pacient. Els dominis espec√≠fics de funcionament relacionats amb aquests s√≠mptomes s’han establert en cinc dimensions: afectivitat aplanada, al√≤gia, apato-ab√ļlia, retra√Įment social o associabilitat i anhed√≤nia.

La simptomatologia negativa √©s freq√ľent¬†en el curs de l’esquizofr√®nia i, a m√©s, pot ser bona predictora del curs d’aquesta.

A m√©s, s’ha evidenciat l’estreta relaci√≥ existent entre aquesta simptomatologia i presentar
un major deteriorament cognitiu i un funcionament social pobre i deteriorat.

En els √ļltims anys s’han desenvolupat noves escales d’avaluaci√≥ dels s√≠mptomes
negatius que pretenen afrontar les limitacions de les escales existents per fer
un correcte diagn√≤stic i tractament d’aquesta simptomatologia. Les limitacions que presenten les escales actuals s√≥n: no reflectir la conceptualitzaci√≥ actual dels s√≠mptomes negatius, tenir nom√©s en compte la conducta del pacient i no la seva experi√®ncia, i no diferenciar entre s√≠mptomes negatius primaris i secundaris, pas principal per tal d’establir un tractament adequat.

L’augment de farmacoter√†pies, com ara amb antidepressius o f√†rmacs¬†glutamat√®rgics, pot contribuir, encara que sigui d’una forma limitada, a una millor resposta al tractament. No obstant aix√≤, es necessiten amb urg√®ncia nous f√†rmacs que tinguin un major impacte sobre els s√≠mptomes negatius. Un objectiu clar √©s el d’arribar a una combinaci√≥ de tractament antipsic√≤tic a llarg termini juntament amb una correcta intervenci√≥ psicosocial, a fi d’aconseguir un tractament complet.